Πρός εκτόνωση η κρίση - επίκειται συμφωνία το απόγευμα

Πρός εκτόνωση οδηγείται η κρίση και το αδιέξοδο της χώρας, αφού στην απογευματινή τηλεδιάσκεψη αναμένεται να υπάρξει  προσέγγιση απόψεων και συμφωνία της χώρας μας με τους δανειστές.
Πάντως η  πολυαναμενόμενη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup (θα ξεκινήσει με αρκετή ώρα καθυστέρηση)για να
συζητήσει τη νέα ελληνική πρόταση για συμφωνία με τους δανειστές μετά την επιβολή capital control και το κλείσιμο των τραπεζών. 
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, αρκετοί από τους οποίους δεν ήταν καθόλου... χαρούμενοι όταν εκτάκτως χθες κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε τηλεδιάσκεψη για τη νέα ελληνική πρόταση, θα συζητήσουν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης , για ένα πρόγραμμα ύψους 29,1 δισ. ευρώ αποκλειστικά με χρήματα ESM. 
Για να γίνει δεκτό το αίτημα της Ελλάδας για νέο πρόγραμμα έγινε ξεκάθαρο ότι πρέπει να τηρηθούν οι τυπικές διαδικασίες από την αρχή καθώς το πρόγραμμα που βρισκόμαστε τώρα θεωρείται λήξαν.

Συγκεκριμένα, με τη νέα πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης οι αλλαγές στο σχέδιο Γιούνκερ είναι:
- Διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά.
- Αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
- Το νέο πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις θα ψηφιστεί το φθινόπωρο του 2015.
- Δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ για το γάλα, τα φαρμακεία, το ψωμί και τις Κυριακές.
- Δεν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
- Σειρά μέτρων που προτείνουν οι θεσμοί δεν θα εφαρμοστούν άμεσα αλλά σταδιακά, ώστε η κυβέρνηση να βρει ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάστασή τους.
Μπορεί επισήμως να μην είμαστε σε καθεστώς χρεοκοπίας αλλά σε κατάσταση καθυστέρησης, αλλά η Ελλάδα με την απόφαση να μην πληρώσει τη δόση του 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ έγινε η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που κάνει κάτι τέτοιο.
Στη 01:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης η Ελλάδα έγινε η πρώτη ανεπτυγμένη οικονομία που προχωρά σε αθέτηση πληρωμής προς τον θεσμό. Και υπάρχει ακόμη μια αρνητική πρωτιά: Το ποσό, η πληρωμή του οποίου αθετήθηκε, είναι το υψηλότερο στην ιστορία του Ταμείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου