Xοντρό παιχνίδι με την έκθεση του ΔΝΤ

Οι χώρες της Ευρωζώνης επιχείρησαν, χωρίς αποτέλεσμα, να “μπλοκάρουν” τη δημοσίευση της Έκθεσης Βιωσιμότητας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που χαρακτηρίζει μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος, εκτιμά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για την επόμενη τριετία στα 52 δισ. ευρώ και ζητά να “κουρευτεί” το χρέος κατά 30%, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος.


Στη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ την Τετάρτη, μέλη του συμβουλίου προερχόμενα από την Ευρώπη εξέφρασαν επιφυλάξεις για τη χρονική στιγμή στην οποία δημοσιεύθηκε η Έκθεση, τρεις μόλις μέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Ελλάδα που θεωρείται ότι μπορεί να κρίνει την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη.

Αν και δεν διεξήχθη ψηφοφορία για το θέμα, οι Ευρωπαίοι ήταν μειοψηφία στο συμβούλιο, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν την πιο ισχυρή “φωνή” στο ΔΝΤ, τάχθηκαν υπέρ της δημοσιοποίησης της Έκθεσης, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Οι Ευρωπαίοι εξέφρασαν ακόμα ανησυχίες ότι η Έκθεση θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή από την κοινή θέση τους με το ΔΝΤ ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, στους πέντε μήνες που είναι στην εξουσία, έχει διαλύσει μία εύθραυστη οικονομία που είχε μόλις αρχίσει να ανακάμπτει.

“Δεν ήταν εύκολη απόφαση”, δηλώνει πηγή του ΔΝΤ στο Reuters. “Δε ζούμε σε έναν γυάλινο πύργο εδώ. Αλλά η ΕΕ πρέπει να καταλάβει πως δεν μπορούν όλα να αποφασίζονται με βάση τις δικές τους απαιτήσεις”.

Στο συμβούλιο ακούστηκαν όλα τα επιχειρήματα, μεταξύ των οποίων και ο κίνδυνος να πολιτικοποιηθεί το έγγραφο του ΔΝΤ, όμως η άποψη που επικράτησε ήταν ότι έπρεπε όλα τα στοιχεία και οι αριθμοί να παρουσιαστούν με διαφάνεια πριν το δημοψήφισμα. “Δεν μπορείς να αποκρύψεις τα στοιχεία επειδή μπορεί κανείς να τα εκμεταλλευτεί”, δηλώνει η ίδια πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου